Impozitul pe dividende din 2023 -proiect MF din 04.07.2022

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Ministerul de Finante a publicat in 04.07.2022 un vast proiect legislativ care vizeaza aproape toate capitolele codului fiscal, de la microintreprinderi la accize, unele intrand in vigoare din anul 2023, altele din 1 august 2022.

Unul din capitolele vizate este cel referitor la impozitul pe dividendele platite unei alte persoane juridice romane sau unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru UE si ar urma sa se aplice pentru dividendele distribuite incepand cu anul 2023.

Pentru persoane fizice: prin actul normativ se propune modificarea cotei de impozitare în cazul veniturilor realizate de persoanele fizice rezidente, sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv, de la 5% la 8% din suma acestora.

Asadar, propunerea vizeaza atat dividendele platite persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice.

Situatia actuala : regimul fiscal aplicabil dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române/persoane juridice rezidente într-un alt stat membru al UE

În prezent, potrivit prevederilor art. 43 alin. (1) și (2) din CF, o persoană juridică română care plăteşte dividende către o altă persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat. Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.
Totodată, potrivit art. 224, alineatul (2), litera b) din CF, veniturile din dividende obţinute din România de nerezidenţi se impun cu o cotă de 5%. Prevederile art. 43 alin. (4) din Codul fiscal, asigură, în prezent, scutirea dividendelor primite de o persoană juridică română de la altă persoană juridică română, dacă beneficiarul dividendelor îndeplinește următoare condiții cumulative:

  • are forma de organizare a unei persoane juridice aflată sub incidența legislației române;
  • deține cel puțin 10% din capitalul social al filialei;
  • perioada de deținere a participației minime este de cel puțin un an.

Pe de alta parte, conform prevederilor art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, dividendele plătite de un rezident unei persoane juridice rezidente într-un alt stat membru al UE sunt scutite de impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi, dacă beneficiarul îndeplinește următoarele condiții:

  • este rezident într-un stat membru al UE şi are una dintre formele de organizare prevăzute în anexa nr. 1 la titlul II;
  • este considerat a fi rezident al statului membru al UE, în conformitate cu legislaţia fiscală a statului respectiv, şi, în temeiul unei convenţii privind evitarea dublei impuneri încheiate cu un stat terţ, nu se consideră că este rezident în scopul impunerii în afara UE;
  • plăteşte, în conformitate cu legislaţia fiscală a unui stat membru, fără posibilitatea unei opţiuni sau exceptări, unul dintre impozitele prevăzute în anexa nr. 2 la titlul II sau un alt impozit care substituie unul dintre acele impozite;
  • deţine minimum 10% din capitalul social al rezidentului pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin un an, care se încheie la data plăţii dividendului.


De asemenea, prevederile art. 43 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, reglementează neaplicarea dispozițiilor acestui articol, menționat anterior, în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative şi organismelor de plasament colectiv fără personalitate juridică, constituite potrivit legislaţiei în materie, precum și persoanelor juridice la care statul este acționar/asociat.
In prezent sunt scutite de impozit dividendele plătite către fonduri de pensii nerezidente, astfel cum sunt ele definite în legislaţia statului membru al Uniunii Europene sau în unul dintre statele Spaţiului Economic European, cu condiţia existenţei unui instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii.
În procesul de evaluare a prevederilor naționale incidente, Comisia Europeană consideră, însă, regimul național de scutire a dividendelor între persoane juridice române ca fiind unul mai favorabil în raport cu cel aplicabil dividendelor plătite de un rezident român unei persoane juridice rezidente într-un alt stat membru al UE, și solicită României respectarea principiului nediscriminării prevăzut de TFUE prin asigurarea unui tratament fiscal egal dividendelor plătite de o persoană juridică română atât unei alte persoane juridice române cât și unei persoane juridice rezidente în UE. Astfel, în vederea asigurării conformității cu abordarea Comisiei Europene trebuie instituie măsuri fiscale de conformare pentru evitarea declanșării, împotriva României, a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru al UE (procedura de infringement), sens în care se impune modificare prevederilor art. 43 alin. (4) din Codul fiscal, și în mod corelativ, și a prevederilor art. 229 alin. (1) lit. c) din aceeași lege, astfel încât să se asigure un regim de scutire, egal și echitabil, pentru dividendele naționale și transfrontaliere, plătite de un rezident român, în situații comparabile.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului ste necesară și modificarea corespunzătoare a prevederilor art. 24 alin. (1) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal, privitor la condiția legată de forma de organizare pe care persoana juridică română, societate-mamă, trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia, la calculul impozitului pe profit, de scutirea veniturilor aferente dividendelor primite de această persoană de la filialele sale situate într-un alt stat membru al UE.

Modificarile propuse

  • majorarea cotei impozitului pe dividende, de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților.
  • modificarea cotei de impozitare în cazul veniturilor realizate de persoanele fizice rezidente, sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv, de la 5% la 8% din suma acestora.
  • modificarea prevederilor art. 43 alin. (4) și a dispozițiilor art. 229 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, în scopul asigurării unui regim național de scutire, egal și echitabil, pentru dividendele interne și transfrontaliere, plătite de un rezident român, în situații comparabile.

Astfel, pentru acordarea regimului de scutire a dividendelor plătite între persoane juridice române, la data plății dividendelor, se solicită îndeplinirea următoarelor condiții:

pentru persoana juridică beneficiară a dividendelor:

  • deține minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice române care plăteşte dividendele, pe o perioadă de un an împlinit până la data plății acestora inclusiv;
  • este constituită ca o „societate pe acțiuni”, „societate în comandită pe acțiuni”, „societate cu răspundere limitată”, „societate în nume colectiv”, „societate în comandită simplă” sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflată sub incidența legislației române;
  • plătește, fără posibilitatea unei opțiuni sau exceptări, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.

-pentru persoana juridică care plăteşte dividendele:

  • este constituită ca o „societate pe acțiuni”, „societate în comandită pe acțiuni”, „societate cu răspundere limitată”, „societate în nume colectiv”, „societate în comandită simplă” sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflată sub incidența legislației române;
  • plătește, fără posibilitatea unei opțiuni sau exceptări, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.

Concomitent, sunt propuse modificări și pentru dispozițiile art. 229 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare pentru a se asigura corelarea condițiilor pentru acordarea scutirii dividendelor interne/transfrontaliere, în ceea ce privește extinderea formelor de organizare pentru societăți, astfel cum sunt acestea reglementate de legislația română.
Se propune, totodată, prin derogare de la prevederile art. 26 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și de la prevederile art. 88 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare, aplicarea prevederilor art. 43 alin. (2) și (3) din Codul fiscal și în cazul dividendelor distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat și/sau fondurilor de pensii facultative, indiferent de procentul deținerii titlurilor de participare și de perioada de deținere a acestor titluri de participare, la data distribuției/plății dividendelor către aceste fonduri, precum și impozitarea dividendelor distribuite persoanelor juridice la care statul este acționar/asociat.

Pentru corelare cu prevederile Titlului II ”Impozitul pe profit” în ceea ceprivește introducerea impozitării dividendelor distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat și fondurilor de pensii facultative, se elimină scutirea de impozit pentru dividendele plătite către fonduri de pensii nerezidente, astfel cum sunt ele definite în legislaţia statului membru al Uniunii Europene sau a unuia dintre statele Spaţiului Economic European.
De asemenea, se propune și modificarea corespunzătoare a prevederilor art. 24 alin. (1) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal, privitor la condiția legată de forma de organizare pe care persoana juridică română, societate-mamă, trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia, la calculul impozitului pe profit, de neimpozitarea veniturilor aferente dividendelor primite de această persoană de la filialele sale situate într-un stat membru al UE.

Text integral

Extras din proiectul legislativ:

  1. La articolul 43, alineatele (2) și (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    „(2) Impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.
    (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), în cazul în care dividendele distribuite, potrivit legii, nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende aferent se plăteşte, după caz, până la data de 25 ianuarie a anului următor, respectiv până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat următor anului în care s-a aprobat distribuirea dividendelor. Aceste prevederi nu se aplică pentru dividendele distribuite şi neplătite până la sfârşitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, dacă în ultima zi a anului fiscal respectiv, calendaristic sau modificat, după caz, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (4) lit. a) și b).”
  2. La articolul 43, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „(4) Prevederile prezentului articol nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă, la data plății dividendelor, fiecare dintre aceste persoane îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
    a) persoana juridică beneficiară a dividendelor:
    (i) deține minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice române care plăteşte dividendele, pe o perioadă de un an împlinit până la data plății acestora inclusiv;
    (ii) este constituită ca o „societate pe acțiuni”, „societate în comandită pe acțiuni”, „societate cu răspundere limitată”, „societate în nume colectiv”, „societate în comandită simplă” sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflată sub incidența legislației române;
    (iii) plătește, fără posibilitatea unei opțiuni sau exceptări, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;
    b) persoana juridică care plăteşte dividendele:
    (i) este constituită ca o „societate pe acțiuni”, „societate în comandită pe acțiuni”,
    „societate cu răspundere limitată”, „societate în nume colectiv”, „societate în comandită simplă” sau
    are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflată sub incidența legislației române;
    (ii) plătește, fără posibilitatea unei opțiuni sau exceptări, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.”
  3. La articolul 43, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    „(5) Prin derogare de la prevederile art. 26 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și de la prevederile art. 88 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare, prevederile alin. (2) și (3) se aplică și dividendelor distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat și/sau fondurilor de pensii facultative.”

Articole similare

Comentariul tau aici